FÓRUM BEJELENTKEZÉS
Felhasználó
Jelszó
 
ESEMÉNYNAPTÁR
2024.05
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3. 1
 4. 2
 5. 3
 6. 4
 7. 5
 1. 6
 2. 7
 3. 8
 4. 9
 5. 10
 6. 11
 7. 12
 1. 13
 2. 14
 3. 15
 4. 16
 5. 17
 6. 18
 7. 19
 1. 20
 2. 21
 3. 22
 4. 23
 5. 24
 6. 25
 7. 26
 1. 27
 2. 28
 3. 29
 4. 30
 5. 31
 6.  
 7.  


Kerékpárút létesítése DögénKerékpárút létesítésére irányuló pályázati támogatást nyert az Önkormányzatunk

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KÖZOP-3.5.0 azonosító számon 2015. május 13. napján pályázati felhívást tett közzé hivatásforgalmi kerékpárút létesítésére irányulóan.

 

Önkormányzatunk 2015. augusztus 31. napján nyújtotta be pályázatát. Célunk, hogy a 4-es számú főútvonal Kisvárda-Döge csomópontjától Dögében, a Jánvári parkig épüljön kerékpárút.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. szeptember 21-én a pályázat támogatásáról döntött.

 

A kerékpárút két, kissé eltérő műszaki tartalmat magában foglaló szakasz egyidejű megépítésével valósul meg.

 

A Fényeslitki útig terjedő szakaszon gyalog-kerékpárútként gyalogos és kerékpáros közlekedésre egyaránt szolgál, 2.75 méter használati szélességgel.

 

A Litki úttól a Petőfi utcáig kerékpárútként, 2 méteres használati szélességgel épül meg.

 

Ezen szakasz magában foglal egy kerékpáros hidat is, amely a Belfő csatornán, a régi közúti híd mellett épül. Ezáltal a településünk különösen balesetveszélyes helyszínén válik sokkal biztonságosabbá a kerékpárosok közlekedése.

 

Településünk szoros szálakkal kapcsolódik járásközpontunkhoz, Kisvárdához. A pályázat célja, hogy a járásközpont felé történő közlekedés a kerékpárosok számára is biztonságossá váljon.

 

A kerékpárút megvalósítása

 

A megépülő kerékpárút a kisvárdai északi kerékpárút-hálózathoz csatlakozva a 4-es számú főúttól egészen a településközpontig teszi lehetővé a biztonságos közlekedést gyalogosok és kerékpárosok számára is.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Osztály Útügyi Osztálya SZ-T-004/00921-21/2015, valamint SZ-T-004/877-20/2015 iktatószámú határozataival döntött a kerékpárút két szakaszának, SZ-T-004/01056-12/2015 számú határozatával pedig a Belfő csatorna felett tervezett kerékpáros híd építésének engedélyezéséről.

 

2015. október 02. napján sor került a munkaterület átadására a kivitelező ÜZEMELTETŐ Kft. részére.

 

A kerékpárút első szakaszának építési munkálatai a 4-es számú főútvonal Kisvárda-Döge csomópontjától Döge belterületén a Litki útig terjedően kezdődtek meg. Ez a Kisvárda-Révleányvár összekötő út közötti 2+129-3+432 km szelvényeit foglalja magában.

 

A kerékpárút ezen szakaszán ún. fedvényterv készült a kerékpárút 4-es számú főút megépülő körforgalmi csomópontján történő átvezetésére is.

 

A kerékpárút második, engedélyezett szakasza kerékpárútként, 2 méter használati szélességgel épül meg Döge belterületén a Litki úttól a Jánvári Parkig. (A Kisvárda-Révleányvár összekötő út 3+436-3+861 km szelvénye között).

 

A kerékpárút AC-11 kötő jelű aszfalt kötőréteget és 2,5 cm vastag AC-8 kopó jelű aszfalt kopóréteget kap; a Jánvári parkban a kerékpárút térkő burkolattal kerül kialakításra, amely illeszkedik a meglévő park jelenlegi térkőburkolattal ellátott közlekedési felületeihez.

 

A Kossuth utca-Petőfi utca kereszteződésében a beláthatóság biztosítása érdekében tulajdonosi hozzájárulással a meglévő magántulajdonú ingatlan kerítésének egy részét is beljebb helyezzük.

 

A kerékpárút forgalomba helyezése

 

2015. november 17. napján indítottuk meg a kerékpárút forgalomba helyezésére irányuló eljárást.

 

A kerékpárút forgalomba helyezésére a Közlekedési Hatóság és az érintett szakhatóságok (Rendőrség, Katasztrófavédelmi Igazgatóság) és a főút kezelője, a Magyar Közút Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Igazgatóságának munkatársai által végrehajtott helyszíni szemléket követően került sor.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Osztály Útügyi Osztálya (Közlekedési Hatóság) 2015. december 04. napján kiadmányozott határozataival döntött a kerékpárút mindkét szakaszának és a megépült kerékpáros hídnak a forgalomba helyezéséről.

 

A dögei kerékpárút immár biztonságosan közlekedhető a gyalogosok és kerékpárosok számára – a megváltozott közlekedési szabályok betartása mellett!

 

Köszönetnyilvánítás

 

Egy hasonló volumenű pályázat tervezése és kivitelezése még feszített ütemezés mellett is 3-4 évet szokott igénybe venni. Ezen pályázat megvalósítására jóval szorosabb határidő mellett került sor.

 

Ezt a rendkívül gyors munkát ezúton is szeretnénk megköszönni  a polgármesteri hivatal és az önkormányzat minden dolgozójának, és természetesen valamennyi lakosunknak, aki segítette a beruházás megvalósítását.

 

Köszönjük valamennyi eljáró hatóság és szakhatóság munkáját, és köszönjük a Nemzeti Fejleszti Minisztérium, mint Közreműködő Szervezet munkatársainak, hogy pályázatunkat támogatásra érdemesnek ítélték, és a Közreműködő szervezeti feladatok ellátásával támogatta annak megvalósítását.

 

Figyelem! Megváltoztak a közlekedés szabályai!

 

A kerékpárút megépítésével a település belterületének közlekedési rendjében jelentős változások történtek.

 

A dögei kerékpárút nagy részben kombinált gyalog-kerékpárútként épült meg; gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére egyaránt szolgál.

 

Emiatt szeretnénk felhívni a figyelmüket néhány megváltozott közlekedési szabályra.

 

A kerékpárút léte nemcsak jogot, hanem kötelezettséget is teremt a kerékpárút használatára a kerékpárosok számára; azok a kerékpárosok, akik továbbra is az úttestet használják azon a szakaszon, ahol megépült a kerékpárút, egyrészt szabálysértést követnek el, amely miatt a Rendőrség szabálysértési bírságot szabhat ki, másrészt indokolatlan veszélynek teszik ki magukat, hiszen a gépjárművezetők a jövőben már nem számítanak kerékpáros forgalomra ezen a  szakaszon.

 

A főút mentén kihelyezett jelzőtábla a főúton történő kerékpáros közlekedés tilalmát jelzi.

 

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a jövőben ne használják parkolásra kapubejárójukat, amennyiben a gépjármű orra „belóg” a kerékpárútra; ez a kerékpárosok számára veszélyt, a gyalogosok számára kényelmetlenséget jelent. A település egyes részein lakók eddig sem tudtak kapubejárójukon parkolni, most ennek a kényelmetlenségnek a vállalását kérjük más lakosainktól is; úgy gondolom, hogy ez a kényelmetlenség az ára a gyerekek, idősek, kerékpárral közlekedők biztonságának, amit a biztonságért mindenképpen meg kell fizetnünk.

 

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a ingatlanjaikról történő kiállás során legyenek tekintettel arra, hogy a kerékpárutat helyhiány miatt a minimálisan előírt védőtávolságban kellett elhelyeznünk a kerítésektől, így a kerékpárosok elé gyorsan, vagy figyelmetlenül kihajtó gépjármű a gyalogosoknál gyorsabban haladó kerékpárosokra veszélyt jelenthet. Egyben kérjük a kerékpárosokat, hogy legyenek tekintettel ők is a gépjárművezetőkre, kellő körültekintéssel és figyelemmel, szükség esetén lassítással segítsék a gépjárművezetők kiállását.

 

A kerékpárút ún. kombinált kerékpárútként épült meg: kerékpárút és járda is egyben. Tekintettel arra, hogy a kerékpárút sávszélessége nem éri el a 3 méter (a litki útig 2.75 méter, a litki úttól pedig 2-1.8 méter a sávszélessége), ezért a gyalogos és kerékpáros közlekedést elválasztó sárga jelzővonal felfestésére nem nyílik lehetőség.

 

Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok a teljes úttestet használhatják közlekedésre.

 

Sok településen, nagyobb városokban (pl. Nyíregyháza, Debrecen, Kisvárda) is sok hasonló kombinált kerékpárút épült, amelyet a lakosok biztonságosan tudnak használni. Mi is erre kérjük Önöket.

 

Kérjük a kerékpárosokat, hogy olyan sebességet válasszanak a közlekedésre, ami lehetővé teszi a gyalogosok biztonságos haladását.

 

A gyalogosokat pedig arra kérjük, hogy kerüljék a járdán történő „csatangolást”, hirtelen irányváltást; vegyék figyelembe, hogy a hátulról érkező kerékpárosok számára a gyalogosok váratlan irányváltása nem mindig kiszámítható.

 

Sajnos Dögében is tapasztaltuk már nagyon sokszor, hogy kerékpárosok megállás, vagy kellő körültekintés nélkül, figyelmetlenül hajtanak fel a fő útra. Bár  a kerékpár nagyon keskeny sávot használ a  közlekedésre, ez még így is hihetetlenül balesetveszélyes. Kérjük a  kerékpárosokat, hogy a kerékpárút végén, (a Jánvári parkban, illetve 4-es számú főút mellett) a STOP tábla jelzését mindenképpen vegyék figyelembe; az úttesten váratlanul megjelenő kerékpárosokat a gépjárművek nehezen tudják elkerülni, különösen ezért, mert a kerékpárút léte miatt a gépjárművezetők nem számítanak kerékpárosok feltűnésére az úttesten!

 

Különösen a 4-es számú főút mentén kérjük a kerékpárosokat a szokásosnál nagyobb körültekintésre és a STOP tábla rendelkezésének betartására; éjszaka a kereszteződés nehezebben belátható a gépjárművezetők részére: az úttesten váratlanul felbukkanó, a gépjárműnek szabálytalanul elsőbbséget nem adó kerékpáros komoly veszélynek teszi ki magát.

 

A közlekedési jelzőtábla a kerékpárosnak itt is megállási kötelezettséget jelöl.

 

A Kossuth utcát keresztező utakon (Hunyadi, Litki, Tompa Mihály, Akácfa út) a kerékpárúton haladó kerékpárosoknak elsőbbsége van a  mellékutcáról kihajtó gépjárművekkel szemben.

 

Kérjük a gépjárművezetőket, figyeljenek a megváltozott közlekedési rendre ezeken a helyszíneken is: adják meg az elsőbbséget a kerékpárúton haladó kerékpárosok számára.

 

A kerékpárosokat pedig arra kérjük, hogy noha elsőbbségük van, a figyelmetlen vagy udvariatlan autósokra tekintettel lassan közelítsék meg ezeket a keresztutcákat.

 

Ugyan a kerékpárosoknak van elsőbbsége a gépjárművezetőkkel szemben, egy esetleges baleset esetén ez nem fogja „vigasztalni” a kerékpárosokat.

 

A KRESZ egyik legfontosabb alapelve a partnerség.

 

Kisvárdán másfél éve, Debrecenben pedig már 6 éve működik kombinált gyalogos-kerékpárút balesetmentesen.

 

Ha valamennyien betartjuk a szabályokat, a partnerség elve szerint odafigyelünk egymásra, a dögei kerékpárúton is balesetmentesen, és az eddigieknél sokkal biztonságosabban tudunk közlekedni.  

 

Jó utat, biztonságos közlekedést kívánunk!

 

Döge Község Önkormányzata


2015-12-16 20:58


Vissza